
OORSPRONG
De Maine-Anjou (in het Frans: Maine-Anjou, Rouge des Pres) is een ras van runderen van oorsprong uit de Anjou regio in West-Frankrijk. Het werd gefokt door de burggraaf Olivier de Rouge in 1908 in Chenille-Change. Het wordt voornamelijk gefokt voor de rundvleesproductie.

DOMAIN DES RUES
In 1908 is is hier het ras ontstaan.
Eigendom van het stamboek.
Maine-Anjou zijn rood en wit (soms zwart of roan) en hebben hoorns. Ze zijn een groot ras, met stieren die wegen tussen 998-1406 kg, en de koeien tussen de 680-862 kg met uitschieters naar boven. De zwaarste stier van het ras is Fetard met 1950 kg. De Maine-Anjou heeft zich ontwikkeld als een dual-purpose ras. De koeien werden gebruikt voor de melkproductie en de stier kalveren voor de vleesmarkt. Heden worden ze voornamelijk gebruikt als vleesvee.
De Maine-Anjou staat bekend als een outcross ras, wat inhoudt dat het een ras is dat heel het jaar buiten kan en mag blijven. Sinds 1995 zijn wij als bedrijf in contact gekomen met het ras. In dat jaar heeft de organisatie K.I. SAMEN de eerste zending van rietjes naar Nederland geïmporteerd. De resultaten waren vanaf dag 1 al meer dan tevreden te noemen, het was een genot om eindelijk als bedrijf weer eens te fokken zonder problemen.
In de tussentijd zijn wij ons volledig gaan specialiseren in de Maine-Anjou, de kennis die wij hebben opgedaan in het verleden is van zo'n kwaliteit dat wij ons tot de specialisten mogen rekenen. Wij zijn begaan met de fokkers omdat wij werken en denken vanuit onze eigen ervaringen.
RASKENMERKEN

• Heldereslijmvliezen, zwart en grijs zijn zeer ongewenst
• Het onderste van de poten is wit zonder vlekken
• Een rode kop met een witte vlek op het midden
• Zeer stevig frame
• Groot formaat, het gemiddelde volwassen gewicht van de koe is 800 kg en overschrijdt vaak 1 ton, stier bereikt vaak 1500 kg op volwassen leeftijd
• Door selectie wordt naar een groot formaat met een goed slagersexterieur gezocht, zonder dikbillen
• Ook wordt eer nadruk gelegd op geboorteverloop (afkalfgemak) door gericht gebruik van geteste stieren. Gebruik van homozygote dikbillen is niet gewenst in verband met systematisch moet toepassen van keizersnede.